Feri és az édes élet - interjúsorozat a Tiszaújvárosban forgatott film alkotóival

Az elmúlt években, évtizedekben nem egy alkalommal forgattak filmet városunkban. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor a városban felbukkant egy-egy filmes stáb, sőt sok leninvárosi, tiszaújvárosi volt statisztaként szereplője egyik-másik alkotásnak. Az egyik ilyen, Tiszaújvárosban forgatott film volt a Feri és az édes élet.

 

A férfi főszereplő, Hollósi Frigyes sajnos már nincs közöttünk, mint ahogy néhány barátunk sincs, akik a városból statisztaként szerepeltek a filmben. Sorozatunkban rájuk is emlékezünk, amikor megszólaltatjuk az alkotókat, elsőként a film egyik producerét, Győri Csillát.

 

TR: Miért pont Tiszaújvárosban forgattátok a filmet?

Úgy emlékszem, hogy minden helyszínt megkaptunk ingyen vagy nagyon olcsón, és a stábunk egy része (Fazekas Sándor "Pamach" például) is tiszaújvárosi volt. Az emberek boldogan jöttek statisztálni, egy fürdő szomszédságában laktunk, kell ennél jobb hely?

TR: A forgatókönyv írásakor már tudtátok, hogy hol forgattok?

Igen, valahogy eleve egy ilyen helyet képzeltünk el. vidéki kisváros, amiről ordít, hogy munkásvárosnak épült.


TR: Nehéz volt vidéken forgatni?

Nem, sőt. Nagyon könnyű, laza, vidám. mivel minden 5 percre volt, még esténként szocializálni is maradt néha időnk. Mivel nem klasszikus nagy apparátussal, hanem praktikus, kis létszámú stábbal dolgoztunk, és az egész ettől nagyon rugalmas, mobil dolog volt. Olyan is előfordult, hogy nap közben át tudtuk szervezni a helyszíneket, ha valami megkívánta. Így történt, hogy délután 2-kor a felvételvezetőnknek telefonáltak, hogy valaki fogott egy 10 kilós pontyot. Azonnal hozták a helyszínre, és mi felvettük az aranyhalas jelenetet, ahol a lottószámokat hallgatja épp Feri és Joli. A film egyik legbizarrabb jelenete lett.


TR: Nemrég hunyt el Hollósi Frigyes. Vele milyen volt dolgozni?

Fricivel olyan volt dolgozni, mint egy családtaggal. Hihetetlen jó természetű nyitott, laza, kreatív színész volt, aki nemcsak a saját szerepeit oldotta meg hibátlanul, hanem szívesen segített másoknak is, ebben a filmben pl. Ágikának. Volt egy közös jelenetük, ahol lángost ettek ketten, az elég húzós volt, mert mire felvettük az igazán jól sikerült snittet, addigra szegény Fricinek 8 sajtos tejfölös lángost kellett megennie. Én kettőtől is meghaltam volna.

TR: Milyen volt a film fogadtatása?

Az emberek szerették, megkapta a legjobb forgatókönyv és a legjobb főszereplő díját a 2000-es Magyar Filmszemlén. A tiszaújvárosi vendéglő tulajdonosa (ahol szintén forgattunk) még Kanadába is kiment, mert kedvet kapott a filmtől.

TR: Van azóta kapcsolatotok Tiszaújvárossal?

Nekem igen, mivel az egyik legjobb barátom Tiszaszederkényben lakik, őt évente legalább 3-4x meglátogatom, így elkerülhetetlen, hogy néha bemenjek Tiszaújvárosba. És nagyon szeretem a tiszaújvárosi termálfürdőt is.


TR: Min dolgoztok most?

Több projektünk fut párhuzamosan, ritkán csinálunk egy dolgot egyszerre (kivéve, ha épp nagyjátékfilmet gyártunk), de az mostanában nem volt. Épp befejezünk egy 52 perces ismeretterjesztő filmet, aminek a címe: A jövő mozija. Előkészítünk egy dokumentumfilmet, aminek a címe Free the jazz, fotóarchívumokat dolgozunk fel és szerkesztünk könyvvé, de nemrég csináltunk egy kis környezetvédő animációs filmet a telekocsi népszerűsítésére, illetve rendszeresen forgatunk, ha valami izgalmas téma megtalál bennünket, ilyen pl. a Csömöri gyaloghíd című kisfilmünk pl, aminek a 2. részét szintén most készítjük elő. Ez jutott így hirtelen eszembe, de biztos sok mindent elfelejtettem.

A film alkotóival terveink szerint a Tiszaújváros Retro által március 2-én megrendezésre kerülő Télbúcsúztató Retro Farsangon találkozhattok, és reményeink szerint az érdeklődők a filmet is megnézhetik.


A film weblapját itt nézhetitek meg: 
 

Tiszaújváros Retro

Bejelentkezés:

Megosztás:

Hírdetés

A tiszaujvarosretro.hu kiadója, a PV Stúdió. © 2013 Minden jog fenntartva.