Feri és az édes élet - interjúsorozat a Tiszaújvárosban forgatott film alkotóival 2. rész

Az elmúlt években, évtizedekben nem egy alkalommal forgattak filmet városunkban. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor a városban felbukkant egy-egy filmes stáb, sőt sok leninvárosi, tiszaújvárosi volt statisztaként szereplője egyik-másik alkotásnak. Az egyik ilyen, Tiszaújvárosban forgatott film volt a Feri és az édes élet.

 

Sorozatunk második részében a film alkotói közül Czabán György rendezővel beszélgettünk

Tiszaújváros Retro: Hogy jutott eszedbe a Para-Kovács Imre, miért őt kérted fel forgatókönyv írónak?

Az Imrével nagyrészt a párbeszédeket és a sztori alapját írtuk, a könyv finomításán öten dolgoztunk (Buglya Sándor, Győri Csilla, Pálos György, PK Imre és én). Az Imrének van humora, zseniálisan ír, és Miskolcról származik, ismeri a köznyelvet. Nagyon szórakoztató volt vele is dolgozni!

TR: Kiről mintáztad a főszereplő figuráját, akit Hollósi Frigyes alakít?

A szomszédomról, aki esztergályos volt, aztán kiment alóla az ipar, próbált vállalkozni, ami nem jött össze, összebarátkozott az alkohollal és öngyilkos lett.

TR: Hogy találtátok meg a szereplőket?

Rendesen castingoltunk. Volt, akire rögtön ráéreztünk, mint például a Frici, volt akit sokáig kerestünk. Néhány szereplőt régebbről ismertünk, és eleve rá írtuk a szerepet. Ilyen volt a Dózsa Erzsi is, aki egy nagy színésznő, csak kevesen ismerik, mert Szentesen tanítja a jövő színészeit.

TR: Tiszaújvárosban volt szabályos casting?

Többször voltunk előkészíteni, helyszínelni a forgatás előtt, amikor is összeismerkedtünk egy csomó emberrel, amiben nagy segítségünkre volt a Pamach (Fazekas Sándor), aki a stábunk egyik állandó, és meghatározó tagja. Közben persze megtaláltuk az embereket, akik a kisebb szerepekre hiányoztak.

TR: Sokat forgattok vidéken. (Országalma: Csenyéte, Kis utazás: Szentes, Sztornó: Pécs). Miért?

A forgatás nagyon intenzív és kemény munka. Vakon kell bíznod a munkatársaidban, és az sem árt, ha inspiráljuk egymást. Ezért optimális, ha össze van zárva egy hónapig a csapat. Nem idegesek, hogy mikor mehetnek haza, és reggel nem hozzák magukkal az otthoni gondokat. Így esténként van lehetőség a közös lazulásra, ahol át lehet beszélni a következő napi dolgokat, és közben oldani a feszültségeket.

TR: Melyik volt az a helyi vendéglátó egység, ahol szívesen lazítottatok?

A HBH volt a törzshelyük, ahol kajáltunk is, ha volt rá idő. Nem nagyon tudnék az országban jobb, emberibb helyet mondani. Még néha tekéztünk is pihenés képpen, meg persze vadul lottóztunk.

TR: Volt a filmnek hivatalos bemutatója Tiszaújvárosban?

Igen, az Országos Függetlenfilm Fesztivál alkalmából, amit itt volt a következő évben. Soha nem felejtem el a Pálinkaversenyt, ami a fesztivál kísérőrendezvénye volt, szintén a HBH-ban. Készült róla felvétel, megpróbálom előkeríteni, és akkor térjünk vissza erre.

TR: A filmet te rendezted. Olyan lett, mint amit elképzeltél?

Nem szeretem ezt a rendezősdit, mert a filmkészítés csapatmunka, bár ha nincs egyetértés, akkor valakinek dönteni kell. Mondjuk a rendező az az ember, aki a felelősséget vállalja, ha nem működnek a dolgok. Amúgy a film olyan lett, ahogy elgondoltuk, kivéve a kanadai részt ahol nem sikerült mindent megoldani. Ezért aztán nyitottabb lett a vége, mint szerettük volna, de talán a Végső Zolika nagyszerű filmzenéje hozzásegíti a nézőket, hogy feloldjuk a feloldhatatlant.

Szöveg: Tiszaújváros Retro

Bejelentkezés:

Megosztás:

Hírdetés

A tiszaujvarosretro.hu kiadója, a PV Stúdió. © 2013 Minden jog fenntartva.