Angol diverzáns Leninvárosban a 70-es évek végén

Az az év is úgy indult, mint a többi. Városunkban szépen és dinamikusan épült a szocializmus, napközben az emberek dolgoztak, a munka után pedig jól megérdemelt pihenőjüket töltötték a város legközkedveltebb szórakozóhelyein- Birka Csárda, Szőke Tisza, Hatcsöcsű, Tisza Gyöngy e- hogy csak néhányat felsoroljak. Az ÁFÉSZ előző évi jelentése is megnyugtató volt, hiszen a tömény szeszekből a szovjet bajtársaink legnagyobb megelégedésére a vodka vezette az eladási listát, a cseresznye volt az ezüstérmes és az akkor újdonságnak számító Hubertus volt még a dobogón. Szerencsére semmi kapitalista allűr, ideológiailag is minden rendben volt.

Akkor még nem is sejtettük,- pedig „Bölcs Vezéreink”folyamatosan figyelmeztettek a nyugati agresszióra, a kapitalista agymosásra - nem gondoltuk, hogy ilyen közel van az invázió.

Ügynökeik egyszerre csaptak le az egész országra, ebből Leninváros sem maradt ki. Mivel a repülőteret és a közúti határ átkelőket szigorúan ellenőrizték, így vízen közelítették meg a magyar településeket. Jól szervezett, koncentrált támadásaikat kedd este 20.00-ra időzítették, amikor a tisztességes, munkában megfáradt proletároknak lanyhult már a figyelme. Szinte észrevétlenül munkálkodtak éveken át. Leninvárosban is rövid idő alatt bejárt minden lakást, szokatlan stílusával maga mögé állította az embereket. Nem csoda, hogy semmit nem vettünk észre, hiszen több évi tervezés után már 1971. okt.15.-én elkezdődött az akció, a  BBC bevonásával.

Mire hozzánk került 1979-ben, már több országon is kipróbálták. Az offenzíva fedőneve: Onedin Család volt.

Hogy miért kerülhetett be lakásainkba egy angol, imperialista diverzáns, hajós kapitánynak álcázva, az ellenőrzött szocialista kultúra vasfüggönyén keresztül? Erre két válaszom van:

1.      Lehetséges, hogy „kultúrfináncaink” nem vették észre, hogy James Onedin kapitány az ízig-vérig gátlástalan, korai kapitalistát prezentálja, akit, csak a pénz motivál, és bárkin- akár saját testvérén is- átlépve törtet a profit felé. Jegyzem meg, hogy ez a viselkedésforma, ellentétes volt a kor szocialista erkölcsével.

2.      Vagy a tisztelt „erkölcs csőszeink” közül valaki elolvasta az eredeti regényt, amelynek végén a főhősünk szegényházban, nyomorban hal meg és úgy gondolták, hogy mindenkinek jó tanulság lesz, hogy így jár minden kapitalista.

Az igazságot nem tudom, de egy országnak nyitott ablakot egy másik világra a sorozat, a dogmatikusan felépített szocialista mindennapjaink közepette.

Tanulság:

A kapitalista invázió elérte célját, hiszen az 1979-es ÁFÉSZ jelentésben, már nem a vodka, hanem a rum volt az a szesz, amiből a legtöbbet fogyasztottak az emberek. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a vodka csak hideg ellen volt jó védelem, ahogy ezt a szovjet filmekből megtudhattuk, az Onedin sorozat viszont bebizonyította, hogy a rum segítségével túlélhetsz egy tengeri vihart, meggyógyulsz a skorbutból, sőt pénz helyett is használhatod fizetőeszközként, csoda hát, hogy a rumot választottuk.

Mentségünkre szolgáljon, hogy akkor még Leninvárosban nem ismerték, hogy milyen hatásmechanizmusa van a bújtatott, pszichológiai reklámnak.

UI. 

2013.április 12.-én 18.00.-kor a Hotel Főnixben, a Szederkényi Italház „ Rum bemutató és kóstoló”-t tart a Latin vér- Latin est keretén belül…

                                                              

                                                                                                          Retro de Bunch

 

 

 

                                                                                                   

 

 

 

Bejelentkezés:

Megosztás:

Hírdetés

A tiszaujvarosretro.hu kiadója, a PV Stúdió. © 2013 Minden jog fenntartva.